Yrkesutbildning

Det finns mängder av olika yrkesutbildningar med olika inriktningar runt om i landet. De flesta av utbildningarna leder till en yrkestitel inom ett visst område direkt. Kurserna är vanligen korta samt praktiska och flera av dem är certifikatutbildningar eller diplomutbildningar. En yrkesutbildning kan vara allt från en bartenderutbildning på två veckor till läkarstudier på sex år. Upplägget av en yrkesutbildning beror helt på vilken typ av yrke som det handlar om. De flesta utbildningar har någon form av praktik på någon extern arbetsplats. Praktiken ger studenterna stora möjligheter att knyta viktiga kontakter inför framtiden.

En bartender.

Statliga och privata utbildningar

Det finns både statliga och privata yrkesutbildningar. Statliga utbildningar måste erhålla en viss standard medan privata utbildningar inte kontrolleras på samma sätt. För yrkesutbildningar finns det ingen allmän examen men däremot leder många av kurserna till ett certifikat, gesällbrev eller diplom. Yrkesutbildningar är gratis och om anordnaren är statlig blir du berättigad studiemedel genom CSN (Centrala studiestödsnämnden). Ifall utbildningen är privat kan den däremot överstiga otroliga summor på flera hundratusen kronor. Privata utbildningar har många gånger ordnat med bankavtal vilket gör att du kan låna pengar.

Få råd med din utbildning

Ibland kan det vara svårt att gå en privat utbildning och då krävs det att man ha råd. En utbildning ska man se som en investering och inte någon utgift, slöseri med tiden. Därför är det bra att det finns lösningar som ger alla lika stor möjlighet att utbilda sig även i den privata sektorn. Låna pengar kan man göra på flera olika sätt. Du kan gå via en bank men du kan även låna pengar via din mobiltelefon om du vill ha det lite snabbare. Så kallade smslån har blivit väldigt populärt genom åren.