Pilotutbildning

Behörighet

Pilotutbildning är en utbildning för dig som vill arbeta i luften och bli pilot för flygplan eller helikopter. Vanligen ingår två piloter i besättningen, en styrman samt en kapten. För att kunna bli kapten krävs det att man ska ha arbetat som pilot under ett visst antal år samt erhållit flygerfarenhet som styrman. De krav som ställs för att bli pilot utvecklas ständigt.

Trafikflygare är en flygplanspilot som flyger i den civila luftfarten på uppdrag av flygbolag. Det är ett ansvarsfullt arbete som passar dem som inte har något emot oregelbundna arbetstider samt har god fysik, är psykiskt stabila och är teknikintresserade.

Piloter i ett flygplan.

Utbildning

Utbildning av trafikflygare sker många gånger inom Yrkeshögskolan. Det finns även fristående utbildningsanordnare som arrangerar flygutbildningar och om du vill kan du utbilda dig till trafikflygare utomlands. Vid anställning på ett flygbolag genomgås en internutbildning som är bolagsanpassad och ger behörighet för den aktuella flygplanstypen.

För att bli en trafikflygare kan man även gå en trafikflygarutbildning på 180 hp (högskolepoäng), som är det samma som tre års heltidsstudier. Antagningskraven är grundläggande behörighet för högskolestudier och viss behörighet i matematik, engelska samt fysik. De sökande behöver dessutom uppfylla särskilda medicinska krav samt genomföra antagningsprov.

Svensk Pilotutbildning

Svensk Pilotutbildning är en flygskola som har funnits i över femton år. Skolan erbjuder JAR-godkända trafikflygarutbildningar och är en av de få svenska skolor som erbjuder helikopterutbildningar. Utbildningarna på skolan utvecklas ständigt. Samtliga lärare på skolan är piloter. Eleverna lär sig tidigt att flyga kontrollerat och det faktum att skolan ligger nära kusten gör det möjligt att utöva avancerad flygträning. Hela utbildningen sker dessutom i Sverige.