Lärarkalendern – En viktig del av läraryrket

Svenskutbildade lärare har lärarexamen som erhållits efter högskolestudier. Den 2 mars 2011 beslutade riksdagen att införa lärarlegitimation i grundskolor och gymnasieundervisning. Lärare som arbetar på lov har vanligtvis 35 timmars föreskriven arbetstid och cirka 10 timmar så kallad betrodd arbetstid, vilket gör den totala veckoarbetstiden till cirka 45 timmar och cirka 12 veckors ledighet. Men avtalet kan variera från skola till skola. En annan arbetsform som lärare kan ha är det så kallade semesterarbete, så dessa arbetstider är desamma som övriga anställda i Sverige, med 40 timmars arbete i veckan och 5 veckors semester.

En lärare har ofta ett fullspäckat schema med både lektioner, provrättning och möten som är mycket viktiga att hålla koll på. Detta innebär att det är viktigt att vara bra på att planera sitt arbete. Många lärare väljer idag att ha en s.k. lärarkalender. En lärarkalender har ofta fler funktioner än en vanlig personlig almanacka. I en lärarkalender hittar vi ofta funktioner kopplade till skolverksamhet som frånvaro, provresultat och projektarbete. Det finns ett stort utbud av kalendrar som passar för varje typ av lärare och varje typ av ämne på Kalenderspecialisten.

Kalendern var ursprungligen en standard för att beräkna tid genom att räkna dagar och längre tidsperioder, vilket är en synonym för kronologi. I Sverige var den julianska kalendern i bruk fram till 1753, då den ersattes av den gregorianska kalendern som används idag i Sverige och andra delar av västvärlden. Det är en solkalender, så vårdagjämningen och årstider är på samma plats i kalendern. Andra kalendrar är månkalendrar, eller en blandning av de två systemen, mån-solkalendrar. Alla kulturer har någon gång i historien haft en egen kalender.