Arbeta som yrkeschaufför

Yrkeschaufförer har ett stort ansvar som kräver att man kan jobba själv och kunskap & skicklighet

Det kanske är uppenbart men det krävs att du har ett körkort innan du kan börja jobba som en yrkeschaufför. Lagen kräver också att du ska ha klarat en grundläggande utbildning, som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis. Detta bevis håller i fem år.
Alla länder inom EU (samt Norge, Island och Liechtenstein dvs alla EES-länder) så gäller denna lagen om yrkesförarkompetens.

Specialregler

Har du inte åldern inne så finns det möjlighet att ta körkort för tung lastbil och buss vid lägre ålder än gällande körkortsålder. Då krävs det att man genomgår en utbildning till yrkesförare. Går du en gymnasieskola eller komvux som har tillstånd från Transportstyrelsen så kan du få körkort förutsatt att du uppnår alla krav. Information om kraven på yrkesförarkompetens finns i lagen (2007:1157) och samt förordningen (2004:1470) om yrkesförarkompetens

 

Motoroptimering

När du väl har klarat din utbildning och fått ett jobb så kan det vara bra att tänka på att optimerar motorn i ditt fordon. Det är någonting som din chef bör tänka på eftersom det sparar företaget pengar på. Genom att man dra mindre bränsle och ökar effekten samt gynnar det miljön.
Om du jobbar med fordon hela dagen, kanske inom jordbruk eller på landsväg så är det bra att veta om att du inte behöver byta ut ditt fordon. Det kan räcka med att göra en motoroptimering så blir det som nytt.

Leave a Reply